Servicechef i Heras om manglende eftersyn

Rekordmange virksomheder sløser med lovpligtige eftersyn

2023 var rekordår for manglende eftersyn af tekniske hjælpemidler, viser tal fra Arbejdstilsynet. Udviklingen er foruroligende.

820. Så mange gange reagerede Arbejdstilsynet i 2023 på virksomheder, der ikke levede op til kravene om eftersyn af tekniske hjælpemidler. I 2019 lød tallet på 487, og det er en stigning som vækker bekymring og som vi skal tage seriøst.

 

Ifølge vores servicechef, Morten Heesch, er der mange, der ikke er klar over, at der stilles krav til eftersyn af tekniske hjælpemidler som bomme og porte, og at der, ifølge Arbejdstilsynets retningslinjer, skal være sagkyndigt syn som minimum hver 12. måned.

 

Man risikerer en betydelig bøde, hvis ikke man får synet sine bomme og porte efter reglerne, men i yderste konsekvens kan misligholdelse føre til personskade. Og så kan et driftstop selvfølgelig også skabe en masse ballade. Det er ikke for sjov, at der stilles krav til eftersyn. Derfor gør vi også en dyd ud af at forklare vores kunder vigtigheden af vedligehold, for det handler ikke bare om at sælge en serviceaftale – manglende eftersyn kan få store konsekvenser.” – Morten Heesch, servicechef i Heras Danmark.

Manglende eftersyn svækker effektivitet og sikkerhed

På Aarhus Havn er der langt til anmærkninger fra Arbejdstilsynet. Virksomheden får synet deres bomme en til fire gange årligt, og havnens byggetekniker Søren Rotne fortæller, at det i høj grad handler om at sikre driften af havnen:

”Hvis en gate eksempelvis går ned, så er vi nødt til at have vagter på – også selvom det er uden for almindelig arbejdstid. Så går alting langsommere, og der kan hurtigt komme en lang lastbilkø. Derfor er det vigtigt, at tingene fungerer. Det er først og fremmest vigtigt, at det kun er dem, der har tilladelse til at komme ind på havnen, der kan gøre det. Men det er også vigtigt, at de rigtige mennesker og køretøjer effektivt kan komme ind og ud.” – Søren Rotne, byggetekniker Aarhus Havn.

 

Håber på fremskridt i 2024

Hos Heras Danmark er det opløftende at Aarhus Havn og mange andre virksomheder følger lovgivningen, og forhåbentlig vil endnu flere får øjnene op for kravene om eftersyn i 2024.

”Et nyt år bringer nye muligheder, og forhåbentligt byder 2024 ikke på endnu en nedslående rekord. Vi vil under alle omstændigheder fortsætte vores arbejde med at gøre opmærksom på problematikken og hjælpe danske virksomheder til at undgå både bøder og ballade med sikkerheden” – Morten Heesch, servicechef Heras Danmark.

Slip for bøder og ballade – lad os stå for de årlige eftersyn.

Se mere