Heijmans og Heras sikrer højspændingsforbindelsespunkt

TenneT en transmissionssystemoperatør i Holland og store dele af Tyskland havde brug for et koblingspunkt til underjordiske højspændingsledninger i Oirschot. De mangeårige partnere Heijmans og Heras samarbejdede om at gennemføre opgaven. Byggefirmaet Heijmans realiserede koblingspunktet, og Heras sørgede for optimal sikkerhed på stedet. Heras sikrede området med 143 meter stålmåttehegn, en skydeport, to nødporte og en portal med højdebegrænsning. Denne opsætning sikrer, at TenneT kan holde uautoriserede personer, køretøjer og små dyr ude og opretholde forbindelsespunktets kontinuitet.

Udfordringen

TenneT administrerer 25.000 kilometer højspændingskabler i Holland og store dele af Tyskland. Netoperatøren er ved at erstatte den overjordiske højspændingsforbindelse mellem Tilburg og Best i Holland med en underjordisk forbindelse. “For at opretholde forbindelsen med Boxtel var der brug for et koblingspunkt i Oirschot,” forklarer Koen Hartjes, projektleder for Infra Civil Specialisms hos Heijmans.

Heijmans blev hyret til at bygge sammenkoblingspunktet. Det er et sted med vital infrastruktur, hvor kontinuerlig drift er afgørende. Det er altafgørende at sikre, at dele af landet ikke er uden strøm. Det er derfor, TenneT ofte designer stedet for et sådant forbindelsespunkt, herunder strenge krav til sikkerheden på stedet, såsom materialer, højder, design og holdbarhed. Derfor vidste vi hurtigt, at vi havde brug for Heras.”

 

Fremgangsmåden

Heijmans og Heras er virksomheder med en rig historie; Heijmans har eksisteret i over 100 år og Heras i 70 år. De har samarbejdet i lang tid og dannet en stærk alliance i Brabant. “Til TenneT-understationer som denne er Heras den perfekte partner,” fortsætter Hartjes. “Heras er pålidelig og leverer sikkerhedsløsninger af høj kvalitet, der passer godt til de strenge krav og forventninger, som netoperatører som TenneT har. Tænk f.eks. på tykkelsen af belægninger og modstandsdygtigheden af hegnsmaterialer.”

Samarbejdet mellem parterne strækker sig ud over udførelsen. “Før Heijmans afgav tilbud på dette projekt, analyserede vi designet sammen,” siger Daan van Gastel, Key Account Manager hos Heras. “Dette samarbejde giver os mulighed for at supplere hinandens ekspertise. For eksempel foreslog det oprindelige TenneT-design svingporte, men vi så hurtigt, at en skydeport ville være bedre for trafikstrømmen. Ved at diskutere designet med Heijmans nåede vi frem til et optimalt, gennemførligt og realistisk forslag af høj kvalitet. Og det faktum, at vi begge er fra Brabant, er en god bonus: Vi forstår hinanden, ved, hvad vi kan opnå sammen, og kan lide at få tingene gjort.”

“Heras er pålidelig og leverer sikkerhedsløsninger af høj kvalitet. Det passer godt til de strenge krav og forventninger, som netoperatører som TenneT har.”

– Koen Hartjes, projektleder for Infra Civil Specialisms hos Heijmans

Løsningen

Efter at TenneT havde accepteret udbuddet, gik Heijmans og Heras i gang med arbejdet. “Vi installerede 143 meter stålmåttehegn,” afslører Van Gastel. “Hvert hegn består af en enkelt enhed, der er tre meter lang, hvilket er et krav fra TenneT. Desuden er hegnet gravet ca. 50 cm ned for at forhindre mennesker og små dyr i at grave under det. Bunden af hegnet er derfor mere finmasket. Heijmans sørgede for, at der blev gravet en grøft, så vi kun skulle installere hegnet. Oven på hegnet er der Y-hoveder, som gør det svært at klatre over. Vi leverede også to nødporte, en skydeport og en portal med højdebegrænsning.”

Bortset fra lidt beplantning er sammenkoblingspunktet i Oirschot færdigt. “Presset på netoperatører som TenneT er utroligt højt,” siger Hartjes. “De skal styre Hollands energiomstilling i en rasende fart. Derfor er det afgørende at færdiggøre et sådant tilslutningspunkt til tiden. Heras var fremragende til at følge vores tidsplan, hvilket vi virkelig satte pris på.” Desuden viste Heras’ erfaring med lignende projekter sig at være gavnlig. Van Gastel tilføjer: “I den slags vitale infrastrukturprojekter har man virkelig brug for hinanden. Det ved vi fra vores tidligere projekter på steder, der kræver høj sikkerhed. Der står meget på spil, så det er vigtigt at stole på hinanden, både bogstaveligt og i overført betydning.”