Ny udvikling: Daginstitutioner skruer op for sikkerheden

Et stigende antal daginstitutioner vælger at opsætte højere hegn for at øge sikkerheden. Sådan lyder vurderingen fra Danmarks største leverandør af hegn. Udviklingen kommer ikke bag på børnehaveforsker.

Sikkerhedsniveauet er gennem de seneste år blevet opjusteret i flere dele af samfundet. Det gælder eksempelvis i offentlige bygninger, på museer og ved sportsbegivenheder. Den tendens synes nu at brede sig til flere af landes daginstitutioner. Hos SER Hegn A/S, der er en af Danmarks største leverandører af hegn, oplever man mere end nogensinde før, at børnehaver og vuggestuer opsætter højere hegn

– Igennem mange år har det været standard i daginstitutioner at opsætte et hegn på 1,2 meter i højden, men det billede ændrer sig nu. Vi ser en enorm efterspørgsel fra daginstitutioner, som vil have udskiftet deres hegn med et højere. Det er der to årsager til: Man vil sikre, at dem der skal være inde, ikke kan komme ud, og at dem der ikke skal ind, holdes ude. Det er simpelthen et sikkerhedsspørgsmål, siger Ulrich Overgaard Andreasen, Branch Manager, SER Hegn Øst.

Den integrerede kommunale institution Ølsemagle Børnegård i Køge er en af de institutioner, der har valgt at få et nyt hegn stillet op for at optimere sikkerheden.

– Vi måtte sande, at verden bare ser anderledes ud i dag, end da institutionen blev bygget i 1970’erne. Der er nogle andre behov, og derfor valgte vi at få lavet et hegn, der sikrer, at vi kan koncentrere os om vores pædagogiske kerneopgave, siger Natali Juul Hedemann, dagtilbudsleder hos Ølsemagle Børnegård.

Tryghed over alt

Flere kommuner er begyndt at være opmærksomme på, at hegnet om institutioner skal i fokus. Blandt andet har Københavns Kommune i deres funktionsprogram opsat standarder for hegnet, og den tendens kommer ikke bag på børnehaveforsker og lektor på institut for daginstitutionsforskning på Roskilde Universitet, Tomas Ellegaard.

– Der på mange måder er tale om en generel tendens til øget risikotænkning i samfundet – og særligt i forhold til børn. Institutionerne bliver pålagt mere og mere fra forvaltningerne. Hos forældrene er der en stigende tendens til at ville sikre deres børn. Begge dele animerer til flere tekniske løsninger, så man minimerer risici. Og her er et højere hegn en relativt let ændring for institutionerne. Men det indebærer sådan set også et pædagogisk valg, siger Tomas Ellegaard.

Hos Ølsemagle Børnegård handler det netop om sikkerhed og tryghed for både børn, ansatte og forældre.

– Man hører jo om flere og flere sager, hvor enten børn er blevet kontaktet over hegnet, eller hvor børnene er hoppet over et hegn. Børnene er det vigtigste i vores liv. Vi vil ikke risikere noget, og når man først er blevet opmærksom på, at sikkerheden måske ikke er helt optimal, så fylder det også mere i hverdagen, siger Natali Juul Hedemann.

Ingen lovmæssige krav

Når en daginstitution anlægger legeplads og andre børnefaciliteter, skal alt godkendes og løbende kontrolleres, så sikkerheden er optimal. Dog er der hverken godkendelse eller kontrol af det hegn, der stilles op om daginstitutioner.

– Det er egentlig pudsigt, at hegnet som en af de få ting, ikke er underlagt kontrol. Et hegn er ikke bare et hegn. Der er flere tekniske detaljer, der skal være gennemtænkt, siger Ulrich Overgaard Andreasen og uddyber:

– En ting er højden. Noget andet er, at vi så at sige vender hegnet rundt, så ydersiden af hegnet vender ind mod institutionen, for at børnene ikke kan klatre på hegnet og komme til at hænge fast. Det lyder simpelt, men ikke desto mindre er det essentielle tekniske detaljer, som i sidste ende kan udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis de ikke overholdes.